کاربردهای عام و خاص GIS در صنعت برق :
کاربردهای عام :
- نمایش و تعیین موقعیت پستها، نیروگاهها و خطوط برق
- جستجوی اطلاعات مکانی و توصیفی
- اخذ خروجی ها و گزارشهای مختلف از سیستم از قبیل نقشه، نمودار و گراف آماری.
- اندازه گیری فاصله بین دو عارضه، طول و مساحت عوارض و ...
کاربرد های خاص :
- تهیه نقشه چگالی بار
- بررسی نحوه تأمین برق مشترکین عمده
- تسهیل در برنامه ریزی توسعه شبکه
- تسهیل در فرایند پخش بار
- مکان یابی پست و نیروگاه
- مسیریابی خطوط هوایی و کابلی
- تحلیل حوادث
- انتخاب مسیر بهینه دسترسی به محل وقوع حادثه
- بررسی استعلام حریم و ...

هدف از پیاده سازی GIS در صنعت برق:
هدف اصلی از پیاده سازی GIS، ایجاد SDI ملی صنعت برق به منظور استفاده در فعالیتهای روزانه و کاربردی نمودن آن در تمام واحدهای صنعت برق برای پشتیبانی جهت تصمیمسازی و تصمیم گیریهای مکانمند و بهینه نمودن زمان و هزینه اجرای پروژههای توسعه، اصلاح و بهینهسازی شبکه و نگهداری آن می باشد.
تاریخچه و تکامل GIS
برای اولین بار در اواسط دهه 1960 در ایالات متحده کار بر روی اولین سیستم اطلاعات جغرافیایی آغاز شد. در این سیستم ها عکس های هوایی، اطلاعات کشاورزی، جنگلداری، خاک ، زمین شناسی و نقشه های مربوطه مورد استفاده قرار گرفتند.
در دهه 1970 با پیشرفت علم و امکان دسترسی به فناوری های کامپیوتری و تکنولوژیهای لازم برای کار با داده های مکانی، سیستم اطلاعات جغرافیایی یا (GIS)، برای فراهم آوردن قدرت تجزیه و تحلیل حجم های بزرگ داده های جغرافیایی شکل گرفت.
در دهه های اخیر به سبب گسترش تکنولوژی های کامپیوتری، سیستم های اطلاعات جغرافیایی امکان نگهداری به روز داده های زمین مرجع و نیز امکان ترکیب مجموعه داده های مختلف را به طور مؤثر فراهم ساخته اند.
در ایران، اولین مرکزی که به طور رسمی استفاده از این سامانه را در کشور آغاز کرد، سازمان نقشهبرداری کشور بود که در سال 1369 براساس مصوبه مجلس شورای اسلامی، عهدهدار طرح بهکارگیری این سامانه شد.
«شورای ملی کاربران سیستمهای اطلاعات جغرافیایی» در دی ماه 1372 تأسیس گردیده است و هدف آن سیاستگذاری، برنامهریزی و هماهنگسازی فعالیتها در زمینه GIS ، تحلیل نیازمندیها و همچنین بهرهبرداری از ظرفیتهای علمی، فنی و نیروی انسانی برای ایجاد و بکارگیری GIS با توجه به وظایف سازمان نقشهبرداری کشور در خصوص ایجاد سیستمهای اطلاعات جغرافیایی ملی است.
روز جهانی GIS :
روز چهارشنبهی سومین هفته نوامبر (که هفته اطلاعرسانی جغرافیایی نامیده میشود) روز جهانی GIS نامگذاری شده است. روز GIS یک رویداد جهانی میباشد که اولین روز رسمی GIS در سال 1999 برگزار گردید و پایه گذار آن رئیس و موسس شرکت ESRI بنام جک دانجرمند بود. در جهان سازمانهایی که از سامانه اطلاعات مکانی بهره میبرند در این رویداد مشارکت میکنند. در سال 2005 در 74 کشور از سرتاسر جهان با برپایی بیش از 700 مراسم، نشست و همایش مختلف، روز GIS را جشن گرفتند. و در سال 2015 بیش از 90 سازمان در سراسر کانادا میزبان برگزاری مراسم روز GIS بودند. کارشناسان، کاربران و شرکت های متخصص در زمینه سامانه های اطلاعات جغرافیایی در کشورهای مختلف در روز GIS با آموزشهای عمومی سعی میکنند کاربردهای متعدد این فنآوری پیچیده و مهم را برای گروههای مختلف سنی با زبانی ساده و گویا تشریح کنند.
این رویداد نقش مهمی در ایجاد آگاهی جغرافیایی در سراسر جهان ایفا می کند